13 травня: Сьогодні відзначають Міжнародний день кульбаби



Всесвітній день кульбаби відзначають 13 травня. У багатьох країнах з цієї рослини готують різноманітні страви: кульбабу додають у супи, борщі, салати, муси, сир тощо.



Що це за день?

Коли весняне сонечко посилає свої перші теплі промені на землю, а галявина вкривається зеленим килимом, по траві миттєво розсипаються яскраво-жовті квіти – кульбаби. Для одних ці рослини – звичайні бур’яни, для інших – компонент вітамінних страв, адже із зелені готують вишукані салати, а із квіток варять смачне варення.

Окрім того, квітка володіє цілющими властивостями, тому широко використовується в медицині. Як бачимо, кульбаба – рослина універсальна. Тому недарма в її честь було запроваджено окреме свято, яке так і називається – Всесвітній день кульбаби. До речі, святкують його 13 травня. Саме тоді квіточки з’являються на галявинах на територіях країн з помірним кліматом. У 2021 році цей день випадає на четвер.

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день кульбаби?

Кульбаба має стрижневий гіллястий корінь, товщина якого сягає 25 мм, а довжина – 50 см. Рослина має голі перисті листочки, зібрані у розетку. Соковитий квітконос має форму циліндра та одне суцвіття у вигляді кошика з квітками яскравого жовтого кольору. Як у стеблі, так і в квітці рослини міститься густа рідина, що має вигляд молочка. Тому її іноді називають молочаєм, хоча насправді, це рослини з різних родин. Перші квітки кульбаби з’являються у квітні, потім, коли дозріває насіння, на зміну яскраво-жовтим квіточкам приходять пухнасті білі шапочки.

Цілющі властивості

Корінь кульбаби широко застосовується у науковій медицині. Його висушують, подрібнюють та додають до складу відварів та екстрактів для профілактики та лікування захворювань травної системи.

Корінь кульбаби у складі з деревієм та хвощем приймають як проносний засіб, а також для покращення апетиту. У свіжому вигляді коріння кульбаби покращує роботу кишківника та шлунку.

Препарати із вмістом кульбаби застосовують у лікуванні захворювань печінки.

Кульбаба володіє сечогінними, кровоочисними, жовчогінними властивостями. У народній медицині застосовується для лікування захворювань жовчогінного міхура, кишківника, печінці, нирок тощо. Корінь кульбаби нормалізує тиск крові, покращує сон, апетит, застосовується для лікування запалення органів зору.
Широко кульбаба застосовується у косметичній галузі. Наприклад настойка з квітів кульбаби дає хороший ефект у боротьбі з пігментними плямами, вуграми та бородавками.

Інші назви кульбаби

На латині назва цієї квітки звучить наступним чином – Taraxacum, що у перекладі означає «заспокоєння», «зцілення», «лікування очей». Українською мовою цю рослину називають по-різному: кульбаба, зубний корінь, єврейська шапка тощо. Зважаючи на свої цілющі властивості квітка також отримала такі назви як бабусина трава та еліксир життя.

Коріння рослин можна підсмажувати, перемелювати та використовувати у приготуванні енергетичного напою, що на смак нагадує каву. Тому не дарма кульбабу ще називають російським цикорієм.

Українське слово «кульбаба» походить від праслов’янського kulьbava květka та означає – «квітка, що гнеться». Річ у тім, що стебло кульбаби має трубоподібну форму. Коли її зірвати та попробувати розірвати трубку, вона ділиться на кілька частин, які згинаються у різні боки.

У біоніці кульбабу використали як ідею для створення першого парашута. І дійсно, достатньо дмухнути на білу пухнасту кульку, як в мить десятки маленьких парашутів розлітаються навколо та плавно сідають на землю. Це відкриття поряд з іншими цікавими фактами про кульбабу стало поштовхом до створення окремого дня, присвяченого саме цим багатогранним квітам.

Легенди про кульбабу

Народи, що мешкають на Півночі, мають цікаві казки та оповідання про кульбаби. Одна з них розповідає про те, як у давнину люди під час приходу весни не мали жодної радості. Змінити сум на радість вирішило Сонце. Воно подарувало людям море сонячних зайчиків, які сівши на траву перетворилися на веселі жовто-яскраві квіточки. Споглядаючи на них кожен сповнювався щастя і радості.

Ще в одній легенді йде мова про Богиню квітів, яка прийшла на землю, щоб обрати собі найкращу квітку. Проте більшість з них були надто примхливими і лише скромна кульбаба відповіла: «Я не вибаглива квітка, росту там, де бігають діти. А моя мета – дарувати щастя та радість кожній людині». Через таку скромність квітка стала улюбленою для Богині. А кульбаба отримала офіційний дозвіл рости там, де їй заманеться та цвісти з квітня до жовтня.

Цікаві факти про кульбабу

• Кульбаба – це витривала рослина, яку дуже важко викорчувати. Паростки пускає навіть коріння порізане на шматки.
• На Кавказі кульбаба має квітки не яскраво помаранчевого кольору, до якого ми звикли, а пурпуровий.
• Перед тим як потрапити в ґрунт, щоб прорости, насіння кульбаби можуть пролетіти десятки та сотні кілометрів.
• Квіточки кульбаби використовуються для приготування смачного сиропу, повидла чи вина.
• Деякі різновиди кульбаб містять у своєму корінні каучук, тому їх сік використовують у виробництві гуми.
• Під час Другої світової війни з висушеного та підсмаженого коріння цих рослин готували енергетичний напій замість кави.

Як відзначати Всесвітній день кульбаби?

Першими відзначати цей день вирішили жителі Франції. Щороку 13 травня вони вдягають на себе мантії зелено-жовтого кольору та проводять обряд освячення салату, приготованого з листя кульбаби. В цей день кожна господиня намагається приготувати з цієї рослини найвишуканіше страву: салат, суп, закуску. Кульбабу додають до сиру, хліба, повидла, лікеру тощо.

Американці також полюбляють кульбабу та свято, що з нею пов’язане. До речі, у Сполучених Штатах окрім Всесвітнього дня є ще Національний день кульбаби, що відзначається 5 квітня. У 1957 році світ побачив роман популярного американського письменника Рея Бредбері під назвою «Вино з кульбаби». Згодом твір набув широкої популярності, а люди переконалися, що таке вино можна спробувати не тільки в Америці, але й у Франції, Великобританії тощо. Жителі США на Всесвітній день кульбаби прикрашають себе жовтими квітами та готують з них соки та салати.

Вшановують кульбабу і бельгійці, адже саме вони володіють секретом пивоваріння із застосуванням цієї рослини. 13 травня тут влаштовують величезні ярмарки, на яких продають повидло, випічки, йогурти, мед та інші страви із вмістом листя чи квіток кульбаби.

Якщо в Україні кульбабу вважають бур’яном, від якого важко позбутися, то в Італії цю рослину вирощують на величезних плантаціях. А ранньою весною кульбаба за досить високою ціною продається тут у супермаркетах. Навіть в меню дорогого італійського ресторану можна знайти вишукані страви, у яких зіркою є ніщо інше, як кульбаби.

Всесвітній день кульбаби не обійшов і Піднебесну. Китайці взагалі вважають кульбабу не травою, а овочем та готують з неї безліч смачних та корисних страв.

Головна страва з кульбаб це, звичайно, вино. Найбільшу популярність цей напій набув в Англії.

Зазначимо, що кульбаби є найбільш “пунктуальними” рослинами, за ними можна звіряти годинник: рівно о 7-й ці рослини розквітають, а о 15 — закриваються.

Фото – з відкритих джерел
За джерелами:
https://www.unn.com.ua/uk/news/1928664-13-travnya-sogodni-vidznachayut-mizhnarodniy-den-khumusu-ta-den-kulbabi
https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-kulbaby/



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *