Черешня: Чим корисна ця ягода


Настало літо, а разом з ним і сезон черешні, яка радує нас своїм соковитим і приємним кисло-солодким смаком. Але вона не тільки смачна, а ще й дуже корисна. В народі її називають «ягодою серця», тому що вона містить глюкозу та пектини, які дуже необхідні для головного органу людини – серця.


Укрінформ нагадує, чим саме корисна черешня.




З чого «зроблена» черешня



• вітамінів А, В1, В2, В6, С, Е, Н і РР;
• макро- і мікроелементів: калій, кальцій, магній, цинк, мідь і марганець, залізо, йод, фосфор;
• багато цукрів (фруктоза, глюкоза);
• кілька органічних кислот, включаючи яблучну;
• клітковини;
• каротиноїдів;
• пектинів і великої кількості антоціанів – речовин з групи флавоноїдів.
УВАГА! Черешня на 82% складаються з води, містить 16% вуглеводів, 1% білка і практично не має жиру – 0,2%. Крім того, черешня містить всього 50 ккал на 100 г.


Корисні властивості



– покращує обмінні процеси, піднімає рівень гемоглобіну;
– добре впливає на імунну систему, запобігаючи виникненню вірусів і захворювань ГРВІ;
– благотворно діє на нервову систему, допомагає при неврозах;
– має легку сечогінну дію, знижує набряклість, видаляє зайву рідину;
– надає стимулюючу дію на органи шлунково-кишкового тракту;
– благотворно діє на роботу щитовидної залози;
– позитивно впливає на кров і знижує вміст в ній холестерину, попереджаючи утворення тромбів;
– підтримує організм при захворюваннях нирок і печінки;
– служить профілактичним засобом при гіпертонії і навіть атеросклерозі, нормалізує тиск, знижує ризик виникнення серцевих захворювань;
– запобігає хворобі Альцгеймера, знижує ризик інсульту;
– зміцнює волосся, нігті і кістки.


А ЩЕ



– 20 ягід черешні можуть замінити одну таблетку знеболюючого препарату при ревматизмі, артриті та подагрі.



Черешня протипоказана



– при метеоризмі, спайках кишечника, діабеті і підвищеній кислотності шлунка;
– при гострих формах гастриту і виразки;
– дітям до одного року;
– схильним до алергії та при індивідуальній непереносимості;
ВАЖЛИВО! Не варто їсти черешню натщесерце або безпосередньо після їжі (повинно пройти близько 30-40 хв після прийому їжі), оскільки це може викликати газоутворення або розлад шлунка.



Цікаві факти



– у 2020 році за даними Української асоціації аграрного експорту, Україна посіла друге місце у світі за обсягом виробництва черешень. Українські садівники вирощують колосальні обсяги ягоди – 133 тис. тонн щороку. При цьому, лише 20% черешні вирощують професійні аграрії;
– усього у світі нараховується дві тисячі сортів черешні, з яких за останні 30 років створено 500, і 300 з них – нашими вітчизняними селекціонерами;
– у листопаді 2019 року на півдні Чилі зареєстрували новий рекорд Гіннеса – найбільший плід черешні. Її вага – 23,9 г. Попередній рекорд зареєстровано в Італії в 2003 році, вага тієї ягоди 21,7 г;
– палітра кольорів черешні дуже різноманітна – від світло-жовтого (майже білого), жовтого, рожевого, червоного, темно-вишневого до практично чорного.
– у вересні 2020 року Мелітопольська черешня отримала офіційне звання географічного бренду і матиме право на визнання в ЄС.



ДО РЕЧІ


З черешні можна приготувати компоти, в тому числі і на зиму, варення, джеми, мармелад, вино. Крім того, черешню використовують як начинку для вареників, пирогів, рулетів.

Фото – з відкритих джерел
За джерелом:
https://www.ukrinform.ua/rubric-yakisne-zhyttia/3261026-ceresna-cim-korisna-ca-agoda.html


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *