Сьогодні – Всесвітній день чистих рук

15 жовтня – Всесвітній день чистих рук.

Миття рук є однією з основних повсякденних звичок із дотримання гігієни. Ми миємо руки перед їжею, після відвідування туалету, після перебування в громадському транспорті, на вулиці тощо. Навіщо ми це робимо?

На сьогоднішній день відомо безліч інфекційних захворювань, які передаються через брудні руки. Багато з них так і називаються «хворобами брудних рук». Це дизентерія, сальмонельоз, шигельоз, вірусний гепатит А, глистні захворювання, і навіть вірус грипу також може передаватися через брудні руки.

А що робити, якщо мило і вода недоступні? В такому випадку користуйтеся алкогольвмісними антисептиками, які можна завжди носити з собою, захищаючи свій організм від шкідливих мікроорганізмів.

Особлива увага миттю рук приділяється в лікувальних установах. Більшість внутрішньо-лікарняних інфекцій переноситься через руки. Це відбувається при недотриманні правил гігієнічної обробки рук персоналом або при зіткненні з поверхнями.

При прямому одноразовому контакті з поверхнею стикається від 4 до 16% поверхні рук, після 12 контактів – приблизно 40% поверхні рук. Руки постійно заселені мікроорганізмами.

Мікрофлору шкіри людини поділяють на резидентну, що постійно в нормі виявляється на руках, і транзисторну, яка не визначається на руках постійно. Передача хвороботворних мікроорганізмів через руки залежить від здатності їх виживати на руках, від їх кількості і від вологості шкіри.

Для того, щоб видалити максимальну кількість мікроорганізмів, необхідно уважно ставитися до дезінфекції рук:

1. Зняти всі прикраси, у тому числі годинники та браслети.
2. Змочити руки водою.
3. Нанести порцію мила.
4. Енергійно терти руки протягом 30 секунд по такій техніці:

– долонею об долоню;
– зовнішню сторону долонь спочатку правою рукою, а потім лівою;
– схрестити пальці однієї руки з іншою, терти між пальцями;
– однією рукою накривати іншу руку “замком” і терти в п’ястково-фаланговій зоні спочатку однією потім іншої руки;
– енергійно терти коловими рухами великі пальці обох рук;
– кінчиками пальців правої руки терти долоню лівої руки і навпаки.

5. Ретельно змити мило під проточною водою.
6. Насухо витерти руки одноразовим паперовим рушником.

Довідково:

В давнину та середньовіччя був широко поширений звичай мити руки після прийому їжі, оскільки столові прибори в побуті часто були відсутні. У вищому товаристві в Англії аж до ХІХ століття вважалося хорошим тоном подавати після їжі, одночасно з десертом, «вази для ополіскування пальців».

У 1847 році в 1-й акушерській клініці Віденської загальнопрофільної лікарні доктор Земмельвейс з сенсаційним успіхом ввів антисептичну обробку рук 4%-им розчином хлорного вапна при наданні акушерської допомоги, оскільки, за його спостереженнями, післяродова гарячка була наслідком забруднення рук лікарів і студентів-медиків гнилісними органічними речовинами тваринного походження. Завдяки цьому вдалося значно знизити рівень смертності серед породіль.

Червоний Хрест завжди тримав і  тримає цю проблему на контролі. У школах організовані санітарні пости, у громадських місцях медичні патронажні сестри роздають інформаційно – пропагандистську літературу з переліком основних правил санітарії та гігієни у побуті і на роботі.

 

У Львові такий санітарний пост ЛОО ТЧХУ діяв також і під час Форуму видавців. Так, наприклад, ветерани Товариства – патронажні медичні сестри, котрі пропрацювали на ниві милосердя понад пів століття – Оьга Дмитрівна Роман і Ганна Олексіївна Гой (на знімку), чергували на санітарному посту 15 вересня (докладніше див.- http://lviv-redcross.at.ua/blog/2017-09-15-11320 ).

Така методика боротьби за «чисті руки» буде практикуватися Червоним Хрестом і надалі.

 

Фото – Ірини Апостолюк та з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6318.html

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *