Зелена аптека: Рецепти чаю з ягодами для профілактики осінньої застуди


Готуючи нині гарячі напої від застуди для своїх підопічних, патронажні сестри Товариства Червоного Хреста України, користуються, переважно, перевіреними в народній медицині, популярними рецептами, деякі з яких подаємо нижче:

Чай з калиною і лимоном
• вода – 1 л;
• лимон – 1 шт;
• калина – 200 гр;
• мед – за смаком.

Калину перебрати, промити і викласти в чайник. Залити окропом, накрити кришкою і настоювати протягом 10 хвилин. Додати лимон, нарізаний часточками, і мед. Накрити кришкою і дати настоятися ще 5-7 хвилин. За смаком можете додати м’яту.

Імбирний чай з лимоном
• тертий імбир – 1 ч.л;
• вода – 1 стакан;
• мед, лимон, цукор – за смаком.

З лимона зняти шкірку і натерти плід на дрібній тертці. На 1 склянку води потрібна 1 ч.л імбиру з гіркою, збільшуйте кількість інгредієнтів, орієнтуючись на свої потреби.

Підігріти в кавовій турці воду, всипати імбир. За бажанням можна додати лимонну цедру. Почекати, поки вода закипить і проварити 3-5 хвилин.
У чашку покласти мед, скибочку лимона і цукор, влити імбирний відвар.

Яблучний чай з журавлиною
• солодкі яблука – 2 шт;
• журавлина заморожена або свіжа – 100 гр;
• брусниця заморожена або свіжа – 100 гр;
• сушені яблука – 80 гр;
• кардамон – 1 ч.л;
• вода – 1 л;
• мед – за смаком.

Ягоди і сушені яблука промити, у свіжих яблук видалити серцевину, нарізати скибочками. У чайник викласти журавлину, брусницю, сушені і свіжі яблука, додати кардамон. Залити окропом, накрити кришкою і дати настоятися протягом години.

Каркаде з прянощами
• сушений каркаде – 2 склянки;
• вода – 8 склянок;
• цукор – 1 склянка;
• гвоздика сушена – 6 шт;
• кориця – 2 палички;
• Ваніль – 1 ч.л;
• мускатний горіх – щіпка.

Взяти сотейник, викласти всі спеції, залити водою. На повільному вогні варити суміш, помішуючи, близько 30 хвилин. По готовності перелити чай в склянки або чашки, подавати з паличкою кориці.

Чай з м’ятою і мандарином
• мандарин – 1 шт;
• гвоздика сушена – 6 шт;
• кориця – 1 паличка;
• перець духмяний горошком – 3 шт;
• м’ята сушена – 1 ч.л;
• меліса сушена – 1 ч.л;
• вода – 400 мл;
• мед або цукор – за смаком.

У каструлю або сотейник вилити воду, злегка підігріти. Викласти корицю, гвоздику і запашний перець, кип’ятити протягом 5 хвилин. Зняти відвар з вогню, додати мелісу, м’яту і мандаринові кірки. Перемішати, накрити кришкою, настоювати 10 хвилин.

Перед подачею напій процідити і вилити в чашки, змішавши з мандариновим соком. За смаком додати мед або цукор.

Отже, чай, як відомо, – це не тільки смачний напій, а й відмінний засіб проти осінньої застуди. Скориставшись поданими вище рецептами, ви, без сумніву, швидше станете на ноги і позбудетеся своєї мимовільної недуги.


Фото – ілюстративне
За джерелом:
https://www.unian.ua/recipes/yak-zrobiti-smachniy-chay-originalni-recepti-garyachogo-napoyu-11546197.html




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *