День здорового харчування


Наш щоденний раціон – це шлях до здоров’я. Тож 2 червня проводиться День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі. Відзначається цей День з 2011 року. Ці червневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер.

Їжа — основа життя всіх живих організмів. Хоч ставитися до свого раціону з наукової точки зору люди почали порівняно недавно, всі ми знаємо, що їжа прямо впливає на функціонування наших органів та систем, і цей вплив не завжди позитивний. Проте знання ще не означають застосування їх на практиці, і відмовитися від шкідливих, але смачних продуктів чи надто калорійних страв іноді буває важко. Для того, щоб люди якомога більше дізналися про переваги здорового харчування, змінили на краще свої харчові звички та зміцнили здоров’я, існує спеціальне свято — День здорового харчування, який відзначають щорічно 2 червня.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ЦЬОГО ДНЯ?

Ми схильні вважати здорове харчування сучасним досягненням, але насправді люди усвідомили зв’язок між їжею та здоров’ям дуже давно. Древні греки вважали, що гарне самопочуття залежить від правильного балансу між чотирма рідинами в організмі і що зміни в дієті можуть відновити цей баланс, якщо він раптом порушився. Чимало античних філософів присвячували впливу харчування на здоров’я цілі трактати, а відомий вислів Гіппократа про те, що для людини їжа має бути ліками, а ліки — їжею, не втратив популярності досі.
Певні продукти люди здавна використовували з метою впливу на здоров’я. Приміром, єгипетські фараони включали до раціону рабів на будівництві пірамід часник, який мав додавати сили й витривалості, а давньогрецькі спортсмени – олімпійці з тією самою метою перед змаганнями харчувалися майже виключно м’ясом.


СЕРЕДНІ ВІКИ


В Середні віки ставлення до харчування змінилося, адже в християнстві вважалися гріхом обжерливість та навіть отримання насолоди від їжі, до того ж з’явилася практика суворих постів. В Київській Русі теж утримувалися від певних продуктів протягом різних сезонів — про це свідчать поради в рукописному «Ізборнику Святослава», датованому 1073 роком. Наприклад, у травні нашим предкам не радили їсти свинину, а у вересні — пити молоко. Також в давньому документі вказано, що не всі продукти є корисними, і дано рекомендації щодо харчування в піст і на свята.
В XV столітті геніальний Леонардо да Вінчі, серед іншого — знавець анатомії й фізіології людини, порівняв процес травлення та обміну речовин в організмі з горінням свічки. Також він чи не найпершим визначив негативний вплив жирної їжі на стан кровоносних судин.
Медик флоту Великобританії Джеймс Лінд багато років спостерігав за випадками цинги, що розвивалася в моряків у тривалих рейсах. Проаналізувавши їхнє харчування, Лінд відмітив, що до раціону входили в основному м’ясо, хліб і жодних фруктів та зелені. В 1747 році лікар вирішив додавати в меню моряків лайми й цинга дуже швидко відступила. І хоч до відкриття вітаміну С мало пройти ще багато років, проте завдяки цьому досвіду уявлення лікарів про харчування стало змінюватися, а цікавість до експериментів у цій сфері зросла.


ЕПОХА ПРОСВІТНИЦТВА


В епоху Просвітництва наука й медицина почали стрімко розвиватися і в 1770-х роках французький хімік Антуан Лавуазье представив свою концепцію метаболізму — перетворення в організмі їжі та кисню на тепло і воду. Завдяки дослідженням в області фізіології Лавуазье вважають основоположником наукових знань про харчування.
Роботи німецького вченого Юстаса Лібіха в області хімічної природи харчових продуктів — вуглеводів, жирів та білків на початку XX століття призвели до відкриття вітамінів. Власне термін «вітамін» ввів у обіг польський біолог і хімік Казимир Функ. Слово походить від латинських слів «віта» — життя та «амін» — азотовмісна речовина. Функу вдалося виділити з неочищеного рису вітамін В1, що виявився ліками від хвороби бері-бері. Згодом вчені довели відсутність стосунку вітамінів до амінів, проте назва «вітамін» прижилася. В наступні роки різними дослідниками було відкрито й інші вітаміни, зокрема, вітамін С виявили в 1928 році, а вперше синтезували в 1933-му. Останнє відкриття вітаміну сталося в 1948 році — це був вітамін В12.


1950 – 1990 РР

В 1950-х – 1970-х роках в розвинутих країнах не було нестачі в продуктах та вітамінного дефіциту, проте ріст захворювань, пов’язаних з харчуванням, змусив спеціалістів дослідити вплив цукру й жирів на здоров’я людей. Було виявлено зв’язок надлишку цих продуктів з серцевими захворюваннями, цукровим діабетом та онкологічними недугами. В кінці 1970-х в США на державному рівні всім рекомендувалися низькожирові дієти, проте згодом деякі джерела жирів реабілітували — наприклад, вершкове масло визнано корисним продуктом при споживанні його в розумній кількості.
В 1970-х – 1990-х роках в світі почалася практика збагачення харчових продуктів мікронутрієнтами — вітамінами й мінералами. З’явилися численні й дуже популярні дієти для зниження ваги — наприклад, дієта Аткінсона, дієта за групами крові тощо. Проте високоефективної й безпечної дієти, яку можна було б використовувати тривалий час, досі не вигадано. Це стало ще одним доказом на користь здорового харчування — збалансованого та без крайнощів. В подальших наукових дослідженнях вчені довели важливу роль в харчуванні людини біологічно активних речовин — поліненасичених жирних кислот, фітостеринів, каротиноїдів, терпеноїдів, полісахаридів, харчових волокон та інших.


СЬОГОДЕННЯ


В сучасному світі вивченням теорії й практики харчування займається наука нутріціологія, яка виникла на основі комплексу знань людства з хімії, біології, фізіології та гігієни. Нутріціологія вивчає все, що має відношення до продуктів та питань харчування. Важливим доповненням до нутріціології виступає наука дієтологія — в її компетенції створення конкретних раціонів з правильної та здорової їжі.
Звичка регулярно і повноцінно харчуватися може попередити такі серйозні захворювання, як серцеві хвороби, інсульт чи цукровий діабет, а також знижує ризик захворіти деякими видами онкологічних захворювань. Адже, їжа прямо впливає на функціонування наших органів та систем.

Сьогодні у День здорового харчування нагадуємо, що маленькими кроками, впроваджуючи у своє життя здорові харчові звички, ви зміцнюватимете своє здоров’я.
Для початку спробуйте їсти повільніше, не пропускайте сніданків, слідкуйте за питним режимом та більше додавайте до раціону фрукти, овочі, злаки, споживайте менше оброблених продуктів, солі, жиру і цукрів.

Піклуйтеся про своє здоров’я щодня.





ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ В ІСТОРІЇ
• 1912
Польський біохімік Казимир Функ запровадив термін «вітамін».
• 1919
Служба громадської охорони здоров’я США почала вводити посади дієтологів в штат лікарень.
• 1972
Вийшла книга лікаря Роберта Аткінса «Революція в дієті». Основним принципом дієти Аткінса є обмежене споживання вуглеводів.
• 1992
Гарвардською школою харчування розроблено універсальну піраміду харчування.
• 1997
Натуропат Пітер Д’Адамо оприлюднив теорію харчування відповідно до групи крові людини.
• 2013
З’явилися перші мобільні додатки для контролю раціону та калорійності харчування.

ТИПОВІ ПИТАННЯ ПРО ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Що являє собою харчова піраміда?
Це графік у вигляді піраміди, в найширшій частині якої розміщено овочі, фрукти, злаки, рослинні олії, в середній — тваринні й рослинні білкові продукти. Трохи вище розміщені молочні продукти, а на вершині піраміди знаходиться їжа з вмістом «швидких» вуглеводів, така як солодощі, випічка з білого борошна, газовані напої. Чим вище в піраміді розташовані продукти, тим менше їх має бути в здоровому раціоні.
Які переваги має здорове харчування?
Правильна й збалансована дієта може попередити такі серйозні захворювання, як серцеві недуги, інсульт чи діабет ІІ типу, а також знижує ризик захворіти деякими видами онкологічних захворювань. В разі хвороби здорове харчування допомагає швидше одужати, а також попереджає набір зайвої ваги та ожиріння.
Яке значення в здоровому харчуванні має глікемічний індекс їжі?
Під глікемічним індексом розуміють швидкість, з якою їжа підвищує рівень цукру в крові. Продукти низького глікемічного індексу (наприклад, цільнозерновий хліб) з меншою вірогідністю сприяють розвитку діабету та ожиріння, ніж більш рафіновані продукти високого глікемічного індексу, такі як білий хліб чи солодкі десерти.
Яку роль в здоровому харчуванні мають молочні продукти?
Важливим джерелом кальцію, білку та ряду інших вітамінів і мінералів є молоко, сир, кефір та йогурт. Соєве молоко, збагачене кальцієм, теж відносять до категорії молочних продуктів, на відміну від вершків та вершкового масла — вони в дієтології відносяться до жирних продуктів.
Скільки риби має бути в здоровому раціоні?
Дієтологи рекомендують споживати рибу мінімум двічі на тиждень. Віддавати перевагу слід так званій «жирній» рибі — оселедцю, скумбрії, лососю, сардинам та форелі. Жирні кислоти омега-3, які містяться в цих видах риби, сприяють покращенню стану судин, запобігають атеросклерозу та хворобам серця.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ?

Цей день — привід почати наближувати свій раціон до принципів здорової їжі. Як і в кожній важливій справі, починати спеціалісти з харчування радять з маленьких змін — наприклад, спершу просто спробувати їсти повільніше, відчуваючи смак і аромат страви. Це допоможе швидше насититися, а отже, не набрати зайвої ваги.
Можна відмовитися від білого хліба на користь цільнозернового, тим більше що зараз в магазинах досить широкий вибір такого хліба, і деякі сорти набагато смачніші за вироби з борошна вищого ґатунку. Крім того, це відмінне джерело необхідної клітковини, вітамінів групи В та корисних мінералів.
Надзвичайно важливий елемент здорового харчування — питний режим. Якщо пити чисту воду в оптимальній кількості, це сприятиме підтримці нормальної ваги, знижуватиме апетит і кількість спожитих калорій. Розрахувати свою денну норму просто — достатньо помножити масу тіла на 35 мл води.
Слід поступово змінювати спосіб приготування страв — запечена чи тушкована їжа набагато корисніша, ніж смажена або з фритюру. Звісно, взагалі відмовитися від смаженого важко, але хоча б обмежити його все ж варто спробувати.
Взагалі для вироблення звички здорового харчування рекомендується більше готувати вдома, ніж ходити до ресторану, адже в приготованій власноруч їжі точно не буде шкідливих чи занадто калорійних інгредієнтів. До того ж такий підхід до харчування значно зекономить сімейний бюджет. А ще дієтологи радять відправлятися за продуктами із заздалегідь підготованим списком — тоді вірогідність імпульсивних покупок з розряду чогось некорисного буде меншою.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Раціон людей з часом змінюється під впливом багатьох соціальних та економічних причин. Це передусім купівельна спроможність населення та ціни на продукти, а також індивідуальні вподобання, культурні традиції, навіть кліматичні та географічні фактори.
Відповідно, сприяти створенню умов для здорового харчування свого населення мають перш за все уряди держав. Для України це надзвичайно важливо, адже не таємниця, що деякі соціальні верстви українців, наприклад, пенсіонери, не в змозі забезпечити собі правильне й корисне щоденне меню. Результатом є велика кількість захворювань та зниження тривалості життя.
День здорового харчування підвищує обізнаність громадян про базові принципи та новітні розробки в області нутріціології й дієтології, а також змушує їх зайнятися аналізом власного харчування. Часто люди вважають, що ці знання є потрібними здебільшого для людей з надлишковою вагою, але насправді для того, щоб бути здоровими, правильно харчуватися необхідно всім, і особливо важливо привчати до здорових звичок дітей.


Фото – ілюстративне
З порталу daytoday та зі сторінки ТЧХУ у Фейсбуку –
https://www.facebook.com/RedCrossUkraine/photos/a.539438762759270/3310507605652358/




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *